Multe motoare nu permit pornirea prin conectare directa la reteaua electrica si necesita metode speciale de pornire pentru reducerea socului de curent concomitent cu obtinerea unor parametrii energetici cat mai buni. Cea mai folosita metoda de pornire a motoarelor asincrone cu rotor in scurt circuit este pornirea stea–triunghi, aceasta schema desfasurata o prezentatam in figura urmatoare:
Schema explicata:
Pentru ponire actionam butonul S2 ce va alimenta bobina contactorului K2, daca contactul normal inchis de interblocare K3 (3–5) nu este deschis. Deci daca conectiunea triunghi nu este realizata K2 prin contactele sale principale realizeaza conexiunea stea si apoi prin K2 (14–16) alimenteaza bobina contactorului principale K1 (0–1) care se automentine prin K1 (14–16). O data cu alimentarea lui K2 este alimentata si bobina releului de timp K4T (0–1) care isi incepe temporizarea. Dupa trecerea timpului prestabilit contactorul K4T isi deschide contactul normal inchis cu temporizare la actionare K4T (3–5) deconectand contactorul K2 si readucand in pozitia inchisa contactul K2 (3–5). In acest moemnt se realizeaza conexiunea triunghi prin contactele principale ale contactului K3. Motorul ramane alimentat in regim de durata in conexiune triunghi.
F1, F2, F3, F5 – sigurante fuzibile, F4 – releu termobimatalic, K1, K2, K3 – contactoare electromagnetice, K4T – releu de timp cu temporizare la actionare, S1, S2 – butoane de actionare, M – motor asincron cu rotorul in scurtcircuit.
Pentru oprire se actioneaza butonul S1 care intrerupe alimentarea schemei de comanda si aduce la starea initiala instalatia.