Montarea aparenta a conductoarelor

Conductoarele electrice care compun circuitele instalatiilor electrice au caracter de lunga durata, trbuie protejate prin tuburi protectoare . Cand instalatiile electrice au caracter de scurta durata ,fiind destinate diferitelor constructii de pe santiere. Conductoarele se monteaza aparent, fixandu-se direct pe pereti sau pe tavan,cu ajutorul rolelor .

Conductoarele utilizate in mod normal in astfel de instalatii sant cele cu izolatie de cauciuc precum si conductoarele ilolate rezistente la intemperii

Conductoarele care coboara spre motoare electrice, intreruptoare, comutatoare, prize se introduc in tuburi de protectie, incepand de la o inaltime de circa 2,5 mdeasupra podelei.

Trecerea conductoarelor prin perete, prin planse ele dintre etaje se face introducandu-se conductoarele in tuburi de protectie.

Tragerea conductoarelor in tuburi de protectie si executerea legaturilor intre conductoare

Conductoarele se introduc in tuburi numai dupa ce tencuiala in care sunt ingropate tuburile s-a uscat.

Conductoarele aceluiasi circuit trifazat, inclusiv conductorul neutru, se introduc in acelasi tub. In instalatiile pentru curent con tinuu se poate introduce cate un conductor in tub separat.

  • Tragerea conductoarelor de cupru – Instalatia electrica aparenta

Inainte de introducerea conductorului in tub,capatul conductorului se indoaie, pentru a nu se agata de izolatia interioara a tubului sau de asperitatile existente in interiorul tubului.

Se introduce apoi conductorul printr-un capat si se impinge cu atentie in tub pana cand conductorul apare la celalalt capat al tubului.

Daca instalatiile se executa in tuburi pozate aparent, conductoarele pot fi trase in tuburi odata cu montarea acestora.In acest scop, inainte de a fi introduse in tub. Conductoarele se taie la lungimea necesara.

Legaturile conductoarelor de cupru in doze se executa prin lipire,uneori prin sudare saucu ajutorul clemelor speciale,prevazute cu suruburi.

  • Tragerea conductoarelor de aluminiu – Instalatia electrica aparenta

Intrducerea conductoarelor de aluminiu in tuburi se executa numai prin impingere,si nu prin tragere.

Conductoarele de aluminiu se instaleaza in tuburi bine uscate si curatite in interior. Pentru aceasta se introduc in tub,cu ajutorul unei sarme de otel,un dop de cauciuc,o perie cilindrica de sarma sau,la nevoi,numai un somoiog de calti.

Legaturile dintre conductoarele de aluminiu se fac cu ajutorul clemelor de legatura. Acestea sunt prevazute cu saiba arcuita , care sa asigure o presiune permanenta intre conductoare si clemele de legatura .

Instalatia aparenta intr-o cladire se poate realiza cu reava metalica, copex metalic sau PVC.

Instalatii electrice interioare aparente

Instalatia electrica interioara

Aparatajul electric este de tip PT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *