Dispozitive de protectie la supratensiuni (SPD)

Dispozitivele de protectie luate în consideratie sunt cele amplasate în exteriorul echipamentelor de protejat.
Realizarea sistemului de protectie la supratensiuni pentru a se asigura limitarea perturbatiilor si avariilor la supratensiuni a echipamentelor electrice si electronice trebuie să aibă în vedere recomandările standardului SR EN 61643-11. Alegerea úi utilizarea SPD se face pe baza conceptului de Zonă de Protectie împotriva Trăsnetului (ZPT). Aceste zone se referă la volumele care cuprind elementele de protejat.

Se definesc următoarele ZPT (a se vedea SR EN 62305-1) :  Zone exterioare

– ZPT 0 Zonă pusă în pericol de câmpurile electrice si magnetice neatenuate ale trăsnetului si unde retelele interioare pot fi supuse curentilor electrici de trăsnet integrali sau partiali. O zonă ZPT 0 se subdivide în:
– ZPT 0A: zonă expusă la căderile directe ale trăsnetului úi la câmp electromagnetic integral.
Sistemele interioare pot suporta actiunea curentului electric de trăsnet integral sau a unor părti din acesta;
– ZPT 0B : zonă protejată împotriva căderilor directe ale trăsnetului, în care pericolul este reprezentat de câmpul electromagnetic integral. Sistemele interioare pot fi supuse la curenti electrici de trăsnet partiali.
 Zone interioare (protejate împotriva căderilor directe ale trăsnetului)
– ZPT 1 Zonă unde curentul electric de trăsnet este limitat prin divizare si prin SPD instalate la frontierele acestei zone. Ecranele metalice pot atenua câmpul electromagnetic generat de trăsnet.
– ZPT 2…n Zonă unde curentul electric de trăsnet poate fi limitat în continuare prin divizare si prin SPD suplimentare instalate la frontierele acestei zone. Ecrane metalice suplimentare pot fi utilizate pentru a obtine atenuarea suplimentară a câmpului electromagnetic generat de trăsnet.

Caracteristicile ZPT pot fi îmbunătătite prin instalarea de protectii cu SPD coordonate si/sau ecrane magnetice. În functie de numărul, de tipul, si de nivelul de tinere al echipamentului de protejat, poate fi definită o ZPT corespunzătoare. Acestea pot include zone mici locale (de exemplu carcasele echipamentelor) sau zone mari în întregime (de exemplu volumul întregii structuri).
Interconectarea ZPT de acelaúi nivel poate fi necesară dacă două structuri separate sunt conectate prin linii electrice de alimentare sau de comunicaĠii, ori poate fi redus numărul necesar de SPD.
Frontiera unei ZPT este definită prin măsurile de protecĠie care se utilizează.

 

În functie de caracteristicile si solicitările la care sunt supuse, dispozitivele de protectie sunt împărtite în trei tipuri de încercare:

 SPD tipul 1 (SPD1)  cuprind descărcătoare cu rezistentă variabilă, supuse celor mai intense solicitări si având capacitatea de a conduce curenti electrici datorati loviturilor se trăsnet (fig. 4.7). Au rolul de a limita pătrunderea în instalatiile electrice a unor curenti electrici de impuls datorati
loviturilor de trăsnet. Alegerea descărcătoarelor se face conform SREN62305-1. Descărcătoarele cu rezistenĠă variabilă sunt conectate între conductoarele active (inclusiv conductorul neutru – dacă există –) si pământ.

 SPD de tipul 2 (SPD2)  cuprind limitatoare de supratensiuni amplasate în aval de dispozitivele de tipul 1. Alegerea sistemului de protectie se face conform standardului SR HD 60364-4-443.
Limitatoarele de supratensiune sunt conectate între conductoarele active (inclusiv conductorul neutru – dacă există –) si pământ.

 SPD de tipul 3 (SPD3) sunt destinate protejării la supratensiuni a echipamentelor receptoare care sunt conectate, în general, între o fază si conductorul neutru. Alegerea sistemului de protectie se face conform standardelor SR HD 60364-4-443 si SR HD 60364-5-534. Limitatoarele de supratensiune sunt conectate între conductoarele active (inclusiv conductorul neutru – dacă există –) si pământ.
Coordonarea sistemelor de protecĠie SPD montate în cascadă se va efectua de proiectant în functie de caracteristicile echipamentelor producătorului (care trebuie să pună la dispozitie toate informatiile necesare).
La clădirile fără instalatii exterioare de protecĠie la trăsnet nu se montează SPD de tipul 1 (acesta având rolul de deviere la pământ a curentului de trăsnet) .

Sisteme de degivrare electrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *