Importanta prizelor de pamant joaca un rol important in integritatea corpului omenesc.

Corpul omenesc se comporta din punct de vedere electric ca o rezistenta. Trecerea unui curent electric prin organism se numeste electrocutare.

Electrocutarea poate produce moartea sau unele vatamari ca :

arsuri electrice ale pielii corpului datorate arcului electric

soc nervos care afecteaza sistemul nervos.

Gravitatea efectelor produse prin electrocutare depind de :

– intensitatea curentului

– durata trecerii curentului prin organism

– frecventa curentului ( c.a. este mai periculos decat c.c.)B. Cazuri de electrocutare.

Electrocutarea poate survenii in urmatorele cazuri :

prin atingere directa a unui conductor neizolat aflat sub tensiune . Atingerea poate avea loc cand omul nu este izolat fata de pamant caz in care curentul se inchide prim mana – picior sau cand este izolat fata de pamant dar cu o mana atinge faza iar cu cealalta alta faza sau peretele unei cladiri caz in care curentul se inchide prin mana – mana.

– prin atingere indirecta a unei parti metalice a utilajului care nu se afla sub tensiune , dar prin aparitia unui defect de izolatie poate fi pusa accidental sub tensiune

– cand piciorele se afla la potentiale diferite caz in care tensiunea aplicata omului se numeste tensiune de pas.

Metode de protectieProtectia omului impotriva electrocutarii prin atingere directa se realizeaza prin utilizarea mijloacelor individuale de protectie (scule cu manere electroizolante , cizme , covoare din cauciuc , manusi din cauciuc, materiale pentru ingradiri provizorii , placute avertizoare) , sau prin respectarea normelr de protectia muncii specifice instalatiilor electrice.

Importanta prizelor de pamant !!!

Protectia omului impotriva electrocutarii prin atingere indirecta se realizeaza prin legarea la centura de impamantare a partilor metalice care pot fi puse accidental sub tensiune in cazul instalatiilor cu neutrul izolat fata de pamant , sau prin legarea la nulul de protectie a partilor metalice in cazul retelelor cu neutrul legat la pamant.

Legarea la nulul de protectie se dubleaza cu legarea la centura de impamantare. Ca protectie suplimentara se utilizeaza relee de tensiune nula care scot de sub tensiune receptorul daca intre partea metalica a acestuia si pamant apare o tensiune periculoasa . Daca se lucreaza in medii periculoase utilajele se alimenteaza la tensiuni reduse.

Impotranta prizelor de pamant 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *