Executarea legaturilor la tablourile electrice

Dupa ce se monteaza echipamentele electrice, se realizeaza legaturilecablurilor la bornele echipamentelor. Executarea legaturilor electrice la tablouri consta in pregatirea capetelor conductelor si apoi conectarea lor la sirul de cleme.

Cu conductele parcurse de curenti pana la 100 A se procedeaza astfel : se dezizoleaza conductoarele pe 1– 1,5 cm, se curata de stratul de oxid, se cositorec prin introducerea in cositor topit, se introduce pe conductor un tub varnis (de acelasi diametru) de 1,5– 2,5cm, se executa conexiunea in cleme si se impinge tubul varnis peste portiunea de conductor dezizolat (fig. 35). Conexiunea in clema se executa slabindu-se surubul de strangere a conductorului in contact, fixandu-se conductorul (cositorit) in contact si strangandu-se la loc surubul clemei. Pe eticheta clemei se noteaza cu creion chimic destinatia legaturii ce s-a executat. Asemanator se procedeaza cu cablurile parcurse de curenti pana la 100 A, cu deosebirea ca se indeparteaza straturile suplimentare de protectie pe o lungime care sa permita manevrarea usoara a conductelor rezultate din cablu. In locul de ramificare a conductelor cablul se fasoneaza asa cum s-a aratat anterior. Conductele si cablurile parcurse de curenti mai mari de 100 A se prevad la capete cu papuci de legatura.

Fixarea papucilor se poate face la rece, prin presare, sau la cald, cu material ajutator in stare topita.

Fixarea papucilor la rece se poate face atat la canductoarele de cupru cat si la cele de aluminiu. Pentru aceasta se utilizeaza un dispozitiv hidraulic, actionat cu mana, cu care se strange conductorul intre tecile papucului. Fixarea papucilor la cald (lipirea) se face in mod diferit la conductoarele de cupru fata de cele de aluminiu. Conductorul de cupru dupa ce a fost dezizolat se curata de oxid cu o lama ascutita. Apoi se introduce in pasta pentru decapare.

Suprafata interioara a papucului se curata cu o pila rotunda dupa care se unge cu pasta de lipit. Se introduce conductorul in papuc si se fixeaza un snur de azbest la capatul catre izolatia conductei. Urmeaza o preincalzire a papucului (cu lampa cu benzina) dupa care se toarna aliajul de lipit (65% staniu, 35% zinc). Dupa racire snurul de azbest se scoate, iar portiunea respectiva se izoleaza cu banda in cateva straturi.

Conductorul de aluminiu, inainte de a se introduce in papuc pentru lipire, se metalizeaza. Conductorul masiv se curata cu peria de sarma se inlatura pilitura cu o pensula, se incalzaste pana la 300°C si se acopera toata suprafata cu materialul de lipire. Daca conductorul este multifilar operatia se executa pentru fiecare fir in parte (fig. 36). Numai dupa aceea se trece la lipirea propriu-zisa care decurge la fel ca pentru conductoarele de cupru.

Dupa ce s-au efectuat legaturile la toate tablourile electrice se trece la executarea legaturilor la pamant. Se verifica daca receptoarele sunt corect legate la nulul de protectie. Se executa apoi legaturile la reteaua generala de legare la pamant. Aceste legaturi se executa aparent pe elementele de constructii din platbanda de 20 x 3 mm² din otel zincat. Fixarea se face cu bratari sau pe console ca in cazul tuburilor de protectie. Legatura la reteaua generala de legare la pamant (o platbanda din otel zincat de 25 x 4 mm²) se face prin sudare sau prin prindere cu surub si piulita. Reteaua generala de legare la pamant se leaga la priza de pamant in doua sau mai multe puncte. Pe fiecare dintre aceste legaturi se afla o piesa de separatie montata ca in figurile 32 si 34. Se verifica ca piesele de separatie sa nu fie desfacute.

Fig. 35 Sir de cleme cu legaturile efectuate : 1- sina support ; 2- conector (clema) ;

3- locasul contactului electric ; 4- conducta ; 5- surub de fixare a conductorului ;6- tub varnis; 7- eticheta.

Fig. 36 Conducta multifilara din aluminiu cu sectiunea de 120mm², desfacuta pentru metalizare.

Realizarea legaturilor electrice 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *