Paratrasnet PDA sau clasic
Ce inseamna paratrasnet PDA sau clasic?
Paratrasnetul PDA sau clasic, este o inventie pe cat de simpla, pe atat de utila, necesara in activitatea de protectie a muncii dar si protectia cladirilor in general.
Normele de protectia muncii prevad montarea de paratrasnet pda sau clasic pe imobile cu scopul cresterii sigurantei in timpul furtunilor si descarcarilor electrice.
Componentele principale din care este compus sistemul de protectie la trasnet, sunt:
Tijele de captare paratrasnet.
Acestea sunt mici proeminente care au rolul de a actiona ca un terminal pentru descarcarea fulgerului. Sun de forme si marimi diferite, majoritatea avand insa un varf ascutit sau forma de sfera lucioasa.
Conductoarele de coborare pentru paratrasnet pda sau clasic
Dupa ce curentul electric a fost primit de catre tijele de captare, conductoarele de coborare il directioneaza catre pamant. Aceste sunt conectate cu tijele de captare si sunt amplasate pe acoperis si la colturile acoperisului catre priza de pamant.
Priza de pamant pentru paratrasnet pda sau clasic:
Este un element cheie in sistemul de protectie al oricaui imobil, avand un rol fundamental si deosebit de important. In componenta prizei de pamant se gasesc electrozi lungi care sunt ingropati adanc in pamant in jurul structurii protejate.
Conductoarele de coborare si priza de pamant sunt componentele cele mai importante ale instalatiei de paratrasnet . Obiectivul principal al instaltiei de paratrasnet este de adevia curentul electric descarcat la trasnet catre pamant. De aceea este foarte importanta amplasarea corecta a conductoarelor de coborare si asigurare bunei functionari a prizei de pamant. Priza de pamant trebuie sa aiba o valoare sub un ohm.
Stabilirea necesitatii de protectie la trasnet si a tipului de instalatie de protectie ce urmeaza sa fie utilizat se face in urma evaluarii riscului de trasnet. Astfel se va tine cont de urmatorii factori:
- mediul inconjurator al constructiei
- tipul constructiei
- gradul de ocupare al constructiei
- consecintele trasnetului
Paratrasnetul prin constructie, poate sa fie cu PDA sau in sistem clasic.
Paratrasnet cu dispozitiv de amorsare – PDA
Acest sistem de protecţie împotriva loviturilor de trasnet, este net superior sistemului clasic, asigurând o zonă de protecţie superioară prin faptul că se creează artificial o ionozare în vârful captatorului, reacţionând astfel la o lovitură iminentă de trasnet.
La utilizarea unui paratrasnet PDA, se va acorda atenţie alegerii corecte a nivelului de protecţie, paratrasnetului, locului de montaj, dar şi sistemului de coborâre şi realizării corecte a prizei de pământ.
O astfel de instalaţie de protectie impotriva trasnetului este compusă din:
un paratrasnet PDA montat pe un catarg | |
conductoare de coborâre | |
priza de împământare pentru dispersia curentului de trasnet |
Avantaje paratrasnet PDA
este un sistem mult mai simplu şi eficient decât cel clasic | |
nu afectează aspectul arhitectural al clădirilor |
Captatorul PDA
se montează la cel puţin 2 m deasupra celui mai înalt punct al zonei pe care o protejează | |
montarea acestuia se realizeauă în general pe un catarg | |
dacă catargul este ancorat, atunci aceste ancorări se leagă în punctele de jos, la conductoarele de coborâre conform I 20 |
Conductoarele de coborare pentru paratrasnet pda sau clasic
Sstemul de paratrasnet PDA este legat la pământ prin cel puţin o coborâre.
Sunt necesare două coborâri, daca:
lungimea orizontală a a conductorului de coborâre este mai mare decât lungimea verticală a aceluiaş conductor | |
înălţimea construcţiei este mai mare de 28 m |
Traseul de coborâre al instalatiei de paratrasnet pda sau clasic, trebuie să urmeze următoarele reguli:
urmează calea cea mai scurtă până la priza de pământ | |
traseul de coborâre trebuie proiectat în aşa fel încât să nu aibe cotituri bruşte iar razele de curbură să fie de minim 20 cm | |
să evite întoarcerile şi urcările | |
montarea conductoarelor de coborâre se va face la o distanţă de minim 0.5 m de marginile uşilor şi ferestrelor | |
conductorul de coborâre va avea trei fixări pe metru. |
Conductoarele de coborare pot fi din cupru stanat, inox sau aluminiu, având dimensiunile recomandate în normativ. Execuţia acestora se recomandă să se facă dintr-o singură bucată, fără îmbinări.
În cazul în care este necesară îmbinarea, numărul acestor îmbinări trebuie redus la minim şi să fie realizate prin sudare sau prin bride speciale.
Conductoarele de coborare se recomandă a fi montate în exteriorul clădirilor, la o distanţă de 10 cm de pereţii din material combustibil. La 2 m înălţime deasupra solului, conductorul de coborâre se va întrerupe, legătura electrică fiind realizată cu o piesă de separaţie.
Cu ajutorul piesei de separaţie se poate separa conductorul de coborâre de priza de pamant cu ocazia măsurătorilor rezistenţei prizei de împământare. Pentru protecţia conductorului de coborâre se poate monta o teacă de protecţie.
Dispozitive de captare pentru instalatiile de paratrasnet PDA
Dispozitive de captare pentru IEPT neizolate (montate pe construcţii sau instalaţii) Condiţii particulare.
Alegerea tipurilor elementelor dispozitivelor de captare (tije, conductoare întinse, reţele) se face ţinându-se seama de forma şi tipul acoperişului (plat, cu pantă, în şeduri etc.), supraconstrucţiilor şi proeminenţelor de la partea superioară a construcţiilor şi instalaţiilor respective.
În general, pe acoperişuri plate şi practic plate (cu panta de max. 10%) se foloseşte o reţea captatoare . Reţeaua se dispune pe acoperiş avându-se în vedere şi posibilităţile de utilizare a unor părţi metalice ale acesteia drept captatoare naturale (dacă alte considerente nu interzic folosirea lor) şi astfel încât nici un punct al acoperişului să nu se găsească la o distanţă mai mare faţă de un conductor al reţelei decât latura ochiului de reţea corespunzătoare nivelului de protecţie ales.
Priza de pamant pentru instalatia de paratrasnet PDA sau clasic
Priza de pamant aferentă unei instalatii de paratrasnet pda sau clasic, va avea o rezistenţă cel mult egală cu 1Ω. Construcția prizei de pamant va necesita o atenție deosebită şi va fi constituită din 3 – 5 ţăruşi de 2 m dispuşi în triunghi, legaţi prin platbandă și îngropați la cel puţin 0,5 m adâncime.
Este obligatorie realizarea legăturilor echipotenţiale atât a obiectelor metalice exterioare cât şi a celor interioare din clădirea protejată. Secţiunea minimă a conductorului de legătură este de 16 mm2