Intrerupatorul diferential, este un echipament electric destinat protectiei omului si impotriva incendiilor, acest echipament asigura decuplarea instalatiei in caz de atingere din intamplare a unei parti din instalatie, aflate sub tensiune, sau in cazul unui defect de izolatie.

Utilizare:

  • protectia persoanelor impotriva electrocutarii prin contact direct (≤ 30 mA);
  • protectia persoanelor impotriva electrocutarii prin contact indirect (300 mA);
  • protectia instalatiilor impotriva incendiilor (300 mA).

Pragul de curent periculos pentru organismul uman este de 30 mA. Dispozitivele de protectie diferentiala pentru instalatiile electrice casnice sunt reglate la aceasta valoare a curentului diferential rezidual si vor scoate de sub tensiune instalatia electrica cand se atinge acest prag.

Releu diferential (releu de curent rezidual RCD) – detecteaza curentul care se scurge la pamant si foloseste acest curent pentru a actiona un mecanismul de deconectare a circuitului defect. Principiul de functionare al unui releu diferential se bazeaza pe trecerea conductoarelor de linie si neutru printr-un miez magnetic toroidal. Un curent de sarcina normala va produce in miezul magnetic fluxuri magnetice egale dar de sensuri contrare. Daca exista o punere la pamant, curentul prin conductorul de linie este mai mare decat cel ce se intoarce prin conductorul neutru si va produce un flux magnetic mai mare. Apare astfel un flux rezultant care induce un curent intr-o infasurare montata pe acelasi miez magnetic si se obtine o comanda de actionare asupra mecanismului de deconectare a circuitului.

Curentul de comanda este de 10, 30, 100, 300, 500 mA, timpul de deconectare este instantaneu sau selectiv, cu intarzieri de 40-300 ms.

In conformitate cu Norma CEI EN 61008 si 61009, intreruptoarele diferentiale se clasifica dupa forma undei de curent in tipurile AC (doar pentru curent alternativ), A (pentru curent alternativ si/sau pulatoriu cu componenta continua), S (pentru curent alternativ si/sau pulsatoriu cu componenta continua cu intarziere in functionare, pentru asigurarea selectivitatii ca intreruptoare diferentiale generale). Se utilizeaza si dispozitive diferentiale adaptabile la intreruptoare automate.

protectie diferentiala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *