Instalatii de paratrasnet: 0723 758 558
Montăm instalaţii de paratrăsnet utilizând sistemul clasic cu reţele de centuri de captare sau metoda modernă cu para
trăsnet cu dispozitiv de amorsare (PDA).
Intensitatea tipica a curentului de trasnet este de 30.000 A, dar aceasta valoare poate depasi 100.000 A. Stapanirea acestor valori neobisnuite necesita cunostinte, echipamente si materiale speciale.
Pentru a realiza instalatii de paratrasnet performante, care sa ofere protectie reala in locul unui risc de incendiu, conceperea si instalarea trebuie sa se bazeze pe:
- Cunoasterea fenomenului fizic cu toate particularitatile acestuia (valorile si efectele curentului de trasnet, tensiunile formate intre instalatie si obiecte metalice etc.),
- Cunoasterea si intelegerea indicatiilor din normativ si din standardele domeniului (normativul I7-2011 si standardul francez NF-C 17-102 – septembrie 2011)
- Analiza amanuntita a obiectivului pe care dorim sa il protejam
- Selectarea atenta a paratrasnetului
O instalatie de paratrasnet are menirea sa capteze si sa conduca la pamant loviturile de trasnet care in absenta instalatiei ar lovi cladirea.
Sistemul de paratrasnet cu dispozitiv de amorsare se compune din trei parti :
- Dispozitivul de captare format din paratrasnet, tija si catarg de sustinere, fixari pt.acest sistem si racord pt.coborari
- Conductoarele de coborare, fixarile acestora pe suprafetele pe care trece traseul lor si legaturile de echipotentializare dintre coborari si corpurile metalice din apropiere
- Priza sau prizele de legare la pamant formate din conductoare, tarusi, racordurile aferente, piesa de separatie si legaturile de echipotentializare
Instalatii de paratrasnet profesionale – 0723 758 558
Locul de instalare al paratrasnetului PDA
Standardul NF C 17 102 precizeaza:
“La proiectarea unei instalatii de paratrasnet impotriva trasnetului cu PDA se recomanda sa se tina seama de elementele arhitecturale favorabile instalarii unui PDA. Acestea sunt de regula elementele cele mai inalte ale constructiei protejate, cum sunt:
- constructiile situate pe un acoperis tip terasa,
- coama unui acoperis,
- cosuri de fum metalice sau din materiale de constructii.”
Explicatia indicatiilor din standard:
Cele mai inalte puncte ale cladirii sunt acelea in care efectul Corona are intensitatea maxima si astfel trasnetul ar lovi cu o probabilitate mai mare. Instalarea paratrasnetului in astfel de puncte “preferate de trasnet” asigura protectie de eficienta maxima.
Recomandari:
Instalati paratrasnetul PDA pe proeminentele cele mai ridicate ale cladirii protejate!
Instalati paratrasnetul in coama cladirii, chiar daca fixarea acestuia ar fi mai usoara lateral, langa streasina.
Nu se recomanda instalarea paratrasnetelor PDA la cote mai joase, nici daca pierderea de inaltime s-ar putea compensa cu instalarea unui catarg mai lung.
b. Protejarea cladirilor cu PDA instalat pe stalp sau cladire invecinata
Standardul NF C 17 102 trateaza in continuare protejarea zonelor deschise, dar nu a cladirilor din aceste zone:
“PDA-urile care protejeaza zone deschise (terenuri de sport, golf, piscine, campinguri, etc.) trebuie sa fie instalate pe suporti speciali, de genul stalpi de iluminat, catarge, piloni sau pe orice alta structura invecinata care permite PDA-ului sa acopere toata zona de protejat. PDA-ul poate fi pozitionat eventual pe un stalp autoportant.”
Explicatia indicatiilor din standard:
Un PDA instalat pe un stalp sau pe o cladire din zona protejeaza zona deschisa din jur in masura razei sale de protectie, dar standardul nu afirma ca ar proteja si cladirile din aceasta zona deschisa.
Deoarece in astfel de cazuri nu se cunoaste exact masura in care scade eficienta protectiei cladirilor din zona, recomandam sa evitati aceste solutii.
Recomandari si exceptii:
Instalati paratrasnetul pe cladirea pe care doriti sa o protejati!
Sunt situatii speciale cand instalarea paratrasnetului pe cladirea de protejat este foarte dificila sau imposibila, cum ar fi cazul caselor mansardate pana la coama sau cele cu acoperis realizat din stuf sau cu sindrila. In aceste cazuri se poate realiza o instalatie clasica cu retea de captare sau daca nici aceasta solutie nu este realizabila, veti putea instala unul sau mai multe PDA-uri pe stalpi.
Cand protejati o constructie cu ajutorul unui PDA instalat pe stalp sau pe o cladire invecinata, trebuie sa uniti in mod obligatoriu priza de legare la pamant a paratrasnetului instalat pe stalp cu priza de legare la pamant a imobilului protejat!
In acest caz va recomandam ca masuri suplimentare sa:
- alegeti un nivel de protectie I intarit,
- reduceti raza de protectie in cazul in care este vorba de protectia unor cladiri cu etaj
De asemenea, se poate accepta solutia cu PDA instalat pe un stalp pentru protectia mai multor obiective cu inaltimi mici (3 – 4 m) si cu suprafata echivalenta mica.
2. Coborari, numarul conductoarelor de coborare si traseul acestora
Consideratii tehnice pentru instalatii de paratrasnet.
Calea curentului de trasnet intre punctul de impact si pamant este intotdeauna cea de impedanta minima, cu alte cuvinte curentul de trasnet alege intotdeauna calea cea mai scurta din punct de vedere electric. Reducerea impedantei coborarilor unei instalatii de protectie creste siguranta si performantele acesteia.
Impedanta caii de curent asigurata de o instalatie de protectie poate fi redusa prin :
- folosirea unor conductoare din metale cu impedanta minima (cupru)
- alegerea traseelor astfel ca coborarile sa fie cat mai directe si mai scurte
- alegerea potrivita a numarului de coborari
- incadrera coborarilor naturale in sistemul coborarilor
Standardul NF C 17 102 precizeaza:
Daca conductoarele trec peste suprafete din materiale combustibile si acestea nu sunt din cupru se va respecta cel putin una din urmatoarele conditii in vederea evitarii unei cresteri periculoase a temperaturii:
- conductorul se distanteaza de suportul sau cu cel putin 0,10 m
- se utilizeaza un conductor de o sectiune de cel putin 100 mm2
Recomandare pentru instalatii de paratrasnet
Utilizati priorotar conductoare de coborare din platbanda de cupru stanat 30×2 mm!
Platbanda asigura la aceeasi sectiune o suprafata laterala maxima, mai mare decat a unui conductor rotund, iar cuprul ofera o impedanta minima. Acoperirea cu staniu protejeaza suprafata cuprului de coroziune.
In cazul in care traseul coborarilor are mai multe schimbari de directie, platbanda poate fi inlocuita cu un conductor rotund. In acest caz va recomandam un conductor din cupru stanat cu D=8mm.
Daca bugetul investitiei nu permite folosirea cuprului, acesta poate fi inlocuit cu aluminiu, de asemenea preferabil in forma de platbanda de 30×3 mm.
b. Numarul conductoarelor de coborare, traseele, distanta de separare si echipotentializarea
Standardul NF C 17 102 precizeaza:
Conductoarele de coborare vor fi plasate de preferinta pe partea exterioara a structurii.
Pentru a fi considerate independente, conductoarele de coborare vor avea trasee separate la o distanta de minim 2 m. Se poate tolera un traseau comun pe o lungime care nu depaseste 5% din lungimea coborarii cu lungimea cea mai scurta.
Pentru o instalatie de paratrasnet cu PDA neizolata, fiecare PDA trebuie sa fie conectat la cel putin doua conductoare de coborare. Pentru o mai buna distributie a curentului, se recomanda ca cele doua trasee catre pamant sa fie amplasate pe doua fatade diferite, cu exceptia cazului in care acest lucru este imposibil din punct de vedere tehnic.
In cazul in care sunt mai multe paratrasnete PDA pe o cladire numarul coborarilor poate fi redus cu conditia ca distanta de separatie calculata pentru sistemul complet sa permita acest lucru.
Astfel, daca sunt n PDA-uri pe acoperis, nu este necesar in mod sistematic sa avem 2n conductoare de coborare, dar este necesara instalarea unui numar minim de n conductoare de coborare.
Cresterea numarului conductoarelor de coborare permite reducerea distantei de separatie.
In cazul scurgerii curentului de trasnet prin elementele IPT pot apare descarcari electrice periculoase intre IPT si obiectele metalice din apropierea acesteia.
Aceste descarcari pot apare intre elementele exterioare ale IPT pe de o parte, si urmatoarele componente pe de alta parte :
- instalatii metalice
- sisteme interioare
- elemente conductoare exterioare si cablurile care patrund in cladire
Descarcarile pot fi evitate cu :
- legaturi de echipotentializare
- cu o izolare care mentine distanta de separare calculata pentru sistem
Recomandari pentru instalatii de paratrasnet
Calculati intotdeauna distanta de separatie pentru sistemul conceput!
Identificati toate obiectele metalice cu legatura la pamant din apropierea IPT cu o analiza detaliata la fata locului!
Verificati daca obiectele metalice identificate se afla sau nu la o distanta mai mare decat cea de securitate!
Verificarea trebuie sa includa si conductoarele metalice din interior, de exemplu cablurile electrice interioare din apropierea traseului.
In cazul in care conditia de mai sus nu este satisfacuta:
- modificati traseele coborarilor in mod favorabil sau
- realizati mai multe coborari, daca arhitectura cladirii permite acest lucru.
Daca aceste masuri nu pot rezolva problema, realizati legaturile de echipotentializare:
- cu conductor avand sectiunea identica cu cea a coborarilor sau
- cu descarcatoare de supratensiuni tranzitorii.
Atentie:
Nerespectarea normativelor si a legislatiei in vigoare, duce la instalarea incorecta, necorespunzatoare, cat si folosirea incorecta de materiale, iar toate acestea duc la ineficienta sistemului de paratrasnet.