Generatorul de curent continuu este o masina electrica care transforma energia mecanica a motorului primar, care roteste generatorul, in energie electrica de curent continuu pe care masina o furnizeaza consumatorilor. Generatorul de curent continuu functioneaza pe principiul inductiei electromagnetice. De aceea, piesele principale ale generatorului sunt indusul cu bobinajul amplasat pe acesta si electromagnetii care creeaza campul magnetic.
Indusul are forma de cilindu si se asambleaza din tole stantate de otel electrotehnic, cu grosimea de 0,5 mm.
Tolele sunt izolate una fata de alta printr-un strat de lac sau hartie subtire. Gaurile stantate pe periferia fiecarei tole, la asamblarea indusului si la strangerea tolelor, formeaza crestaturi in care se introduc conductoarele izolate ale bobinajului indusului.
Pe axul indusului este instalat colectorul compus din diferite lamele de cupru, lipite in anumite locuri cu bobinajul indusului. Lamelele de colector sunt izolate una fata de alta cu micanita. Colectorul serveste pentru redresarea curentului si culegerea acestuia cu ajutorul periilor fixe din circuitul exterior.
Electromagnetii generatorului de curent continuu sunt alcatuiti din miezuri polare de otel, fiate cu buloane de carcasa. Carcasa generatorului este turnata din otel. La masinile de foarte mcia putere carcasa se toarna impreuna cu polii. In celelalte cazuri, polii se asambleaza din tole de otel electrotehnic. Pe miezuri se imbraca bobine confedtionate din conductor izolate de cupru. Curentul continuu car trece prin bobinajul de excitatie(electromagneti) creeaza un flux al polilor. Pentru repartizarea mai buna a fluxului in intrefier, se fixeaza de jug poli cu piese polare asamblate din tole de otel. In marea majoritate a cazurilor polii se stanteaza impreuna ca piesele polare.
Masina de curent continuu, in forma demontata, este reprezentata in aceasta imagine:
Circuitul exterior se leaga la circuitul indusului masinii de curent continuu cu ajutorul periilor fixate in portperii, care se monteaza pe bolturile traversei de perii. Bolturile se izoleaza fata de traversa cu ajutorul bucselor si saibeor izolante.
In timpul rotirii indusului bobinajul acestuia intersecteaza liniile magnetice ale plilor. Conform legii inductiei electromagnetice, in conductoarele bobinajului indusului se va induce o tensiune electromotoare, a carei valoare poate fi calculata cu formula.
Destinatia si constructia colectorului la generatoarele de curent continuu
In cazul rotirii indusului intr-un camp magnetic, in conductoarele bobinajului sau se i nduce o tensiune electromotoare care variaza ca marime si sens. Daca capetele unei spire se lipesc la doua inele de cupru, iar pe inele se asaza perii legate cu circuitul exterior, atunci in timpul rotirii spirei in campul magnetic, in circuitul inchis trece un curent alternativ. Pe acest fapt se bazeaza functionarea generatoarelor de curent alternativ.