Factura de energie electrica, modul in care se calculeaza.
Factura de energie electrica, este acea factura in care se regaseste consumul lunar de energie si pretul energiei electrice. Aceasta fiind emisa de catre furnizorul de energie ales de catre dumneavoastra.
Principalii furnizori de energie electrica din Romania, sunt urmatorii:
1- Electrica
2- Enel
3- Cez
4- Eon
Important! Procentul subvenției se micșorează din cadrul prețului energiei electrice la fiecare 6 luni, iar din ianuarie 2018 urmează să achiți factura la energie la un preț TOTAL concurențial, numit CPC.
In cele ce urmeaza, vom explica ce inseamna o factura de energie electrica si care sunt componentele acesteia:
Componentele de pe factura electrică online
In componența ofertei la energie electrică sgasim mai multe taxe, precum: TVA, CPC, accize, certificate verzi și contribuția de co-generare de înaltă eficiență.
Mai jos aveti formula de calcul:
Preț final = preț energia electrică activă (I) + tarife (II)
- Energia electrică activă
- Ce este energia electrică activă?
Aceasta energie este consumul propriu-zis din energia electrică și anume cât cumperi tu de la furnizor. O puteti calcula din indexul contorului, adica indexul actual, minus indexul la care a fost facturat luna trecuta.
Se măsoară în kWh și este componenta pe care o negociezi cu furnizorii de energie, în momentul în care te decizi asupra unei noi oferte.
Celelalte componente de pe factură sunt încasate de furnizor pentru a fi trimise către alte entități juridice în baza legii existente.
Foarte IMPORTANT!
Tarife suplimentare ce intră în prețul energieiCPC (tariful de injecție în rețea, tariful de extracție din rețea, tariful de distribuție și tariful serviciului de sistem) exemplificate în următoarele puncte sunt incluse în prețul energiei electrice active.
Pe lângă prețul pentru energia electrică activă, mai achiți și următoarele tarife:
Tariful de extracție din rețea
se transmite către operatorul ce transportă energia electrică – Transelectrica. Valoarea acestuia diferă de la 0,015 lei/kWh la 0,019 lei/kWh, în funcție de zona geografică în care este locul de consum.
- Tariful de injecție în rețea – aparține tot Transelectrica și este periodic actualizat de ANRE, având o valoare de 0,00085 lei/kWh.
- Tariful de distribuție – cuprinde tariful pentru distribuție pe înaltă tensiune, distribuția pe medie tensiune și distribuție pe joasă tensiune. Valorile acestor componente difera în funcție de zona geografica în care se găsește locul de consum.
Tariful serviciului de sistem – se adresează tot Transelectrica și ANRE stabilește valoarea.
- Contribuția ta pentru co-generare de înaltă eficiență – aceasta este un tip de subvenție acordata producătorilor de energie electrica în co-generare (producere energie electrica și energie termica) de înalta eficienta. Aceasta subvenție acordata producătorilor este în cele din urma suportată de către tine, consumatorul. Valoarea ei este actualizata periodic de către ANRE.
Factura electrică online cuprinde și certificate verzi –
Certificat verde? Ce poate fi? Este componenta ce atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile (eoliană, solară, aerotermală, geotermală, biomasa, biogaz etc). Mai exact este o subvenție acordată producătorilor de energie electrica din partea Transelectrica.
- Sunt vândute ulterior furnizorului de energie ce are obligația să achiziționeze aceste certificate verzi şi să le transpună în facturile de energie electrică ale consumatorilor finali. Valoarea facturată este produsul dintre consumul de energie electrică şi cota de certificate verzi stabilită de ANRE să fie achiziționată de furnizor.
În preț la KW 2017 intră și acciza –
Acest element din factură se calculează în baza Codului fiscal (legea 571/2003, republicata si modificata). Aceasta se calculează după formula A = Q x K x R, unde: A= cuantumul accizei, Q= cantitatea de energie electrică activă exprimată în MWh, K= acciza unitară prevăzută în Codul Fiscal iar R= cursul de schimb leu/euro. În plus, se plătește TVA pe acciză.
- Pentru energia electrică, factura cuprinde și TVA – Taxa pe valoare adăugată, ca și în cazul majorității produselor și serviciilor din România este de 19%, procent aplicat la valoarea totala a facturii.