Comanda si protectia unui motor asincron cu pornire stea-triunghi
Majoritatea motoarelor nu permit pornirea prin conectare directa la retea si necesita metode speciale de pornire care urmaresc reducerea socului de curent concomitent cu obtinerea unor parametrii energetici cat mai buni.
Una din metodele cele mai folosite de pornire a motoarelor asincrone cu rotor in scurt circuit este pornirea stea–triunghi a carei schema electrica desfasurata este prezentata in figura 5.4.
Conform diagramei prezentate in figura 1.27 la pronirea stea–triunghi datorita alimentarii initial a motorului cu tensiunea de faza, curentul de pornire (dar si momentul de pornire) sunt de trei ori mai mici decat in cazul conectarii directe la retea la tensiunea de linie. Rezulta ca aceasta metoda de pornire se poate aplica motoarelor cu porniri usoare (cu sarcina redusa sau cu cuplaje). Motarele asincrone cu rotor in scurtcircuit care folosesc pornirea stea–triunghi trebuie sa aiba tensiunea nominala egala cu tensiunea de linie a retelei si sa aiba acces la ambele capete ale bobinelor statorice (sase borne statorice pe cutia de borne).
Pentru ponire se actionaza butonul S2 care alimenteaza bobina contactorului K2 daca contactl normal inchis de interblocare K3 (3–5) nu este deschis.
Deci daca conectiunea triunghi nu este realizata K2 prin contactele sale principale realizeaza conexiunea stea si apoi prin K2 (14–16) alimenteaza bobina contactorului principale K1 (0–1) care se automentine prin K1 (14–16).
O data cu alimentarea lui K2 este alimentata si bobina releului de timp K4T (0–1) care isi incepe temporizarea. Dupa trecerea timpului prestabilit contactorul K4T isi deschide contactul normal inchis cu temporizare la actionare K4T (3–5) deconectand contactorul K2 si readucand in pozitia inchisa contactul K2 (3–5). In acest moemnt se realizeaza conexiunea triunghi prin contactele principale ale contactului K3. Motorul ramane alimentat in regim de durata in conexiune triunghi.
Figura 5.5. Schema electrica de comanda cu contactoare de c.a., protectie si pornire Y-D a unui motor asincron cu rotorul in scurtcircuit
F1, F2, F3, F5 – sigurante fuzibile, F4 – releu termobimatalic, K1, K2, K3 – contactoare electromagnetice, K4T – releu de timp cu temporizare la actionare, S1, S2 – butoane de actionare, M – motor asincron cu rotorul in scurtcircuit.
Pentru oprire se actioneaza butonul S1 care intrerupe alimentarea schemei de comanda si aduce la starea initiala instalatia.
Schema contine transformatorul de separare T1 cu rolul de a separa galvanic instalatia de comanda de cea de forta. Puntea redresoare V alimenteaza schema de comanda cu tensiunea continua necesara. Sigurantele F1 F9 asigura protectii la scurt circuit a instalatiei de forta si de comanda. Rezistentele R1, R2, R3 sunt rezistente economizatoare cu rolul de a limita curentul prin bobinele de c.c. ale contactoarelor si de a limita in acest mod solicitarea lor termica.